Avedko, sinds 1920

Avedko is een echt familiebedrijf, gevestigd in Dordrecht, met een rijke historie die terug gaat tot 1920. In die periode richtte de heer D.B. Kooiman de Tankfabriek Kooiman in Papendrecht op. Naast de productie van tanks (voor ondermeer Domo) kreeg de Tankfabriek Kooiman in 1929 de exclusieve vertegenwoordiging in Nederland van de Zweedse roestvast staal fabriek Avesta A.B. Begin jaren dertig trad de heer P.L. Kooiman tot het bedrijf toe. Het bedrijf floreerde, tot de Tweede Wereldoorlog zich aandiende. In de periode van wederopbouw die na de oorlog volgde, nam de heer P.L. Kooiman in 1946 een stempelmakerij aan de Vest in het centrum van Dordrecht over. Hij nam tevens de vertegenwoordiging van Avesta mee naar Dordrecht. De naam Avedko ontstond; deze is een afgeleide van Avesta Edelstaal Kooiman.

Vanaf dat moment bestaat Avedko uit drie pijlers, namelijk metaalbewerking, meterproductie en handel in roestvast staal. In 1961 werd ASI-staal als dochteronderneming van Avedko opgericht, die zich richtte op de handel in Zweeds roestvast staal. Deze dochter is in 1976 weer verkocht aan Avesta A.B., die de handel in Nederland zelf op zich nam. De meterproductie werd met de overgang naar het digitale tijdperk afgebouwd en zo groeide Avedko na de verhuizing van de Vest naar de Nijverheidstraat in 1972 uiteindelijk uit tot een modern roestvast staal verwerkend bedrijf, met een compleet eigen productenlijn, een groot machinepark en deskundig personeel.


Steenhouwerij Singels ging Avedko voor in het pand aan de Vest. Rechts: Avedko anno 1969.

Vandaag de dag is Avedko een van de belangrijkste producenten van roestvast stalen buitenbehuizingen in Nederland. De behuizingen bieden hoogwaardige bescherming aan de vaak gevoelige elektronica die erin geplaatst wordt en zijn te leveren in vele IP-klassen. Avedko behuizingen worden ondermeer toegepast in kabel- en telecomnetwerken, spoorinfrastructuur, verkeersregelinstallaties, openbare verlichting, toegangssystemen, gasinstallaties, pompunits, drukrioleringen, besturingssystemen, elektrotechnische installaties en ondergrondse afvalcontainers.